tisdag 25 maj 2010

Om tåg och moderata toppkandidater.

Den moderata toppkandidaten i Linköping Christian Gustavsson skriver idag om Ostlänken i Corren (för er som missat det har ju moderaterna i Linköping valt att peta Paul Lindvall inför nästa mandatperiod). I allmänt resonerande stil beskriver Christian att det finns andra värden i livet än snabbtåg, exempelvis förbifart Stockholm. Det kan man ju på ett allmänt plan naturligtvis föra ett resonemang kring men jag blir dock lite orolig när det är moderaternas kandidat till kommunstyrelseordförande som avsändaren. Det här är nämligen en fråga av avgörande betydelse för Linköping.

Ostlänkens vara eller icke vara kommer att påverka Linköpings möjlighet till utveckling de kommande 100 åren. Precis som det faktum att man på 1870-talet valde att dra stambanan förbi Linköping har haft en mycket stor betydelse för stadens utveckling fram till nu. Om man vill ägna sig åt tankeexperiment kan man ju fundera på hur Linköping hade sett ut om man valt att dra järnvägen via Åtvidaberg istället! Tack och lov sa inte 1870-talets lokalpolitiker att stambanan dras förbi Linköping är nog bra men vi tycker att ny landsväg till Södertälje är lika viktigt.

Saken är också den att hindret för byggandet av Ostlänken är att den moderate finansministern tycker att det är ett dåligt projekt. Tidigare har vi trots det haft konsensus mellan partierna i Linköping om att ny järnväg är den kanske viktigaste politiska frågan för stadens utveckling och möjlighet för tillväxt och nya jobb. Det är en oroande utveckling om moderaternas nya första namn nu skall rätta in sig ledet och börja predika det nationella moderata budskapet. Ja till motorväg i Stockholm nej till järnväg i Östergötland. Sådana företrädare behöver inte Linköping!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar