måndag 3 augusti 2009

Sommaravslutning med Jan Björklund

Avslutade sommaren med att igår under bilfärden hem från Öland lyssna på rapporteringen från Jan Björklunds sommartal (före detta hade jag avnjutit Anders Walls sommarprat, vilket ni som lyssnade vet hade fokus på plikt och göra rätt för sig. Så efter det och Björklund var det tur att man är tillbaka på jobbet det hade känts på gränsen till omoroaliskt att ligga och dra sig i sängen till klockan 9 en semesterdag till).

Huvudnumren i Björklunds tal var tydligen att han krävde mer pengar till kommunerna och en utbyggnad av högskolan och vuxenutbildningen. Krav som jag naturligtvis sympatiserar med. Två reflektioner.
1. Det finns nu riksdagsmajoritet för dessa krav eftersom det är något som oppositionen har drivit en längre tid. Sedan är det en annan sak om FP vågar utnyttja det, samarbetet med alliansen är säkert viktigare.
2. Det är rätt så fräckt att först driva en politik där man spenderar statens överskott på skattesänkningar, själv leda och driva omfattande neddragningar av vuxenutbildningen och sedan när den politiken havererar låtsas som det regnar och gör en 180 graders omsvängning. Vad är det man säger att vara liberal är att vara kluven? Om jag själv agerade så skulle jag nog rodna en smula när jag tittade mig själv i spegeln på morgonen. Men min gissning är att det gör nog inte Jan Björklund.

2 kommentarer:

 1. Tycker Du Jakob att det är fel att öka tillgången på vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser i rådande konjunkturläge?

  SvaraRadera
 2. Hej Linnea hoppas att du haft en trevlig sommar.
  Absolut inte jag tycker att Jan Björklunds förslag är bra (ökade statsbidrag, fler vuxenutbildning och högskoleplatser). Min poäng är att trovärdigheten begränsas av att han fram till i Lördags drev motsatt politik. Men bra om det innebär att han får med sig regeringen på detta. Annars kanske det kan vara en början för en fruktbar dialog mellan fp och s. Det vore väl på tiden :)

  Mvh
  Jakob

  SvaraRadera